ПГМЕТ "Девети май"
Професионална гимназия по механоелектротехника в град Червен бряг

Гергьовден 2014

Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец. На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. Българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината, също така е и най-големият пролетен празник.

Гергьовден в ПГМЕТ "Девети май"

Празникът е календарно обвързан – празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. Обявен е за официален празник в Република България, също така и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, по-почитан и от Великден . В редица народни песни се пее:

‘’Хубав ден Великден
още по-хубав Гергьовден.’’

На този празник се извършват редица обредни практики и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден, отбелязван от около 180 хиляди души. Той е имен ден на носещите имената Георги Габриела, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

На масата в дома трябва да има печено агне, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.

Гергьовден 2014 - Изображение 1