ПГМЕТ "Девети май"
Професионална гимназия по механоелектротехника в град Червен бряг

Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015

Свети Валентин е един от най-обичаните празници по света. На 14 февруари влюбените двойки изразяват любовта си един към друг с картички, шоколадови бонбони и цветя. По този начин показват че държат един на друг и че се обичат. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят т.нар. валентинки. В Англия и Франция, прз 14 век хората вярвали, че на този любовен празник птиците се ухажвали. Това може да се прочете и в литературните произведения на Джефри Чосър от 14 век, и по-точно в Parliament of Foules:

Това се праща на Свети Валентин,

когато всяка птица идва и избира своя другар

През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света се въвежда и раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената.

Българския народен празник Трифон Зарезан още известен и като Деня на лозаря също се празнува официално на датата 14Свети валентин трифон зарезан в пгмет девети май февруари от Българската православната църква. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Също така на този ден за здраве и берекет се пеят народни песни, играят се хора, и се провежда конкурс за най-хубаво червено и бяло вино, победителя става цар на виното до другата година. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Но ние много спорим кое да празнуваме Свети Валентин или Трифон Зарезан, но не можем да разделим виното от любовта те вървят ръка за ръка.

ВИНО И ЛЮБОВ

ВИНОВНО ЛИ Е ВИНОТО ЧЕРВЕНО,
ЧЕ ТИ СИ СЛАБ И БЪРЗО ТЕ НАПИВА?
ЕДНА ЖЕНА В ЛЕГЛО НА ДРУГ ОТИВА…
КОГАТО У ДОМА Й Е СТУДЕНО.

ЕДНА ЗВЕЗДА НАД ДЯВОЛА ИЗГРЯВА,
КОГАТО АНГЕЛЪТ НЕ Я РАЗБИРА.
ЕДНА ЛЮБОВ, ЛЮБОВ ПРИ ДРУГ НАМИРА,
КОГАТО НЕДОЛЮБЕНА ОСТАВА.

ТОВА МЪЖЕТЕ СИЛНИ НЕ ЗАБРАВЯТ
ДОРИ И СЛЕД ЖИТЕЙСКИТЕ ЗАДАЧИ,
ЧЕ ВИНО И ЖЕНА ИЗНЕВЕРЯВАТ,
КОГАТО НЯМАТ – ИСТИНСКИ ПИЯЧИ!…

Евтим Евтимов

В навечерието на Свети Валентин клуб „Училищни и народни празници“ в ПГМЕТ „Девети май“

Свети Валентин и Трифон Зарезан в ПГМЕТ "Девети май" Червен бряг
Свети Валентин и Трифон Зарезан в ПГМЕТ „Девети май“ Червен бряг

представи спектакъл „Магията на любовта“. В него взеха участие ученици от клуба,които със своите изпълнения завладяха публиката и всички заедно се потопиха в магията на любовта. С песните си и стиховете те създадоха настроение в присъстващите и ги подготвиха да отбележат подобаващо денят на Свети Валентин 14.02.2025 г

Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 1Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 2Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 3Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 4Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 5Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 6Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 7Свети Валентин - Трифон Зарезан 2015 - Изображение 8